Trudnoća i zima

Zima je tu! Ako ste trudnica, vrijeme je da pripazite na neke stvari. Odijevanje u trudnoći Kao prvo, zima znači hladnoću, a zajedno s tim i poledicu i snijeg. Trudnicama je još nezgodnije jer im je težište tijela pomaknuta...

Zima je tu! Ako ste trudnica, vrijeme je da pripazite na neke stvari.

Odijevanje u trudnoći

Kao prvo, zima znači hladnoću, a zajedno s tim i poledicu i snijeg. Trudnicama je još nezgodnije jer im je težište tijela pomaknuta najviše uslijed povećanih trbuščića i zakrivljene kralježnice . Također su ligamenti i zglobovi oslabljeni zbog djelovanja raznih trudničkih hormona pa ste više izloženi ozljedama i nestabilniji ste. Sada još više trebate paziti kako i kuda hodate, a možete utjecati  i na odabir obuće koja će vam pružiti bolju stabilnost, toplinu i što manje klizanja. Nije vrijeme za štednju na nekim stvarima, mislite na svoju sigurnost i sigurnost djeteta. Uostalom, obuća će vam ostati i nakon trudnoće, svakako da ona nije jedna od onih stvari koje se mogu iskoristiti samo tih nekoliko mjeseci trudnoće.

Budite toplo odjeveni, imajte uvijek kapu na glavi. Važno je da očuvate toplinu, a kroz glavu gubimo najveći dio nje. Imajte i rukavice kako vam ruke ne bi trebale biti uvijek u džepovima, radi što bolje ravnoteže ali i spremnosti ukoliko dođe do pada.

Na nekim odjevnim predmetima – poput elastičnih dolčevita ispod majica i vesta, možete uštedjeti poprilično novaca jer ih možete naći u drugim trgovinama po znatno povoljnijoj cijeni nego u specijaliziranim trudničkim. Važno je da pokrivaju cijeli trbuh i da su udobne. Sličnu uštedu možete ostvariti i na čarapama, pa čak i nekim širokim debelim vestama. I široki kaputi, koje ćete moći nositi i nakon trudnoće, mogu se naći u drugim trgovinama.

Kretanje u trudnoći

Šećite. Ako nije poledica, ako su staze očišćene, šećite. Korisno je i radi gibanja, ali i radi udisanja svježeg zraka.  Ako ste ipak osuđeni na duge boravke u kući, nemojte previše ležati – osim ako naravno liječnik nije prepisao suprotno. Korisno je odvojiti pola sata na dan za lagane vježbe. U toplini doma može vježbati na steperu, oribtreku, sobnom biciklu, možete dizati laganije utege. Lagana rastezanja i vježbanje u svrhu jačanja ligamenta su uvijek dobrodošla. Samo nemojte raditi na trbušnim mišićima niti ležati na trbuhu. Najsigurnije je posavjetovati se sa svojim liječnikom oko preporučenih vježbi. Upišite se na aerobik, jogu, pilates, idite na plivanje, trčite, brzo hodajte,… izbjegavajte vježbe s višim rizikom od padova i ozljeda, poput skijanja, biciklizma, kontaktnih sportova

Njega kože u trudnoći

Oboružajte se kremicama. Hidrantnim, mekanim kremicama. Sada se borite s nekoliko protivnika  suhe, ispucale i svrbljive kože: hladnoća, suh zrak, centralno grijanje, hormoni trudnoće. Mažite se često kako biste očuvali zdravu i meku kožu. Njegujte svoja stopala kao i uvijek. Lakovi na noktima ne smetaju u trudnoći, a masažom i njegom ćete potaknuti cirkulaciju i opustiti se. Lice svakako namažite prije svakog izlaska na hladni zrak.

Iako u ovim hladnim danima djeluju posebno primamljivo, izbjegavajte vruće kupke i saune.

Hrana i piće zimi

Osjećat ćete smanjenu potrebu za unosom tekućine, ipak su vrući dani daleko za vama. Ali nemojte zaboraviti na piće, treba vam puno tekućine i u ovim hladnim danima! Pripazite i na dovoljan unos vitamina i minerala putem zdrave hrane i tableta.

Prehlada u trudnoći

Ne bi bilo naodmet cijepiti se tijekom drugog i trećeg tromjesečja protiv gripe. Ako ulovite virozu, posavjetujte se s ljekarnikom oko dozvoljenih lijekova. Mnoge tablete protiv bolova i temperature su dozvoljene, kao i pastile za grlo. Nema smisla patiti se. Pijte puno čaja s medom i limunom. Ako radite a razbolili ste se, nije vrijeme za junačenje i stoičko podnošenje bolesti na radnom mjestu. Uzmite bolovanje, preležite bolest, izliječite se za svoju bebu što prije.

Sigurnost u prometu

I na kraju, naučite uz najkraći put i alternativne putove do rodilišta. Ukoliko cesta bude zatvorena ili naiđete na zastoj, morate se znati snaći. S tim u vezi, posebnu (novčanu) pažnju posvetite i svom automobilu. Ljudi pretežno žure kada odlaze u rodilište, vozači su pod dodatnim stresom zbog trudnice pokraj sebe. Tekućine protiv zamrzavanja, lanci, zimske gume, kompletan servis – sve to obavite na vrijeme kako ne bi došlo do neželjenih iznenađenja.

Ali najvažnije, uživajte u svojoj trudnoći i brojite dane do susreta sa svojom bebom. Pričajte joj svakodnevno bez obzira na godišnje doba. Ovo je vrijeme samo vaše. Sretno!

Autor: Jasmina

Pročitano: 24979 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021