Tuberkuloza u trudnoći

Neliječena tuberkuloza predstavlja za trudnicu i njen fetus mnogo veću opasnost no njeno liječenje. Stoga se liječenje započinje čim je vjerojatnost oboljenja osrednja. Bebe rođene od tuberkuloznih majki mogu imati nižu porođajnu težinu, a u...

Neliječena tuberkuloza predstavlja za trudnicu i njen fetus mnogo veću opasnost no njeno liječenje. Stoga se liječenje započinje čim je vjerojatnost oboljenja osrednja. Bebe rođene od tuberkuloznih majki mogu imati nižu porođajnu težinu, a u rijetkim situacijama mogu se roditi zaraženi TBC-om.

Iako lijekovi korišteni u liječenju TBC-a prolaze kroz posteljicu, nije dokazana nikakva štetnost za nerođeno dijete.

Što je tuberkuloza?

Tuberkuloza je zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis, često zvanom i Kochov bacil prema znanstveniku koji je 24. ožujka 1882.g. otkrio i izolirao tu bakteriju. Stoga se taj dan obilježava kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Naziva se i sušica zbog simptoma gubitka težine, kao da se pacijent "isušuje".

Detaljnije o TBC-u možete pročitati: OVDJE

Dokazivanje

Ukoliko ste trudni i iskašljavate, preko uzorka ispljuvka može se dokazati bolest. Ovaj tekst dokazuje gotovo sve oblike TBC-a. Pretežno su potrebna dva testa, pa ćete najvjerojatnije biti pozvani na drugo testiranje.

Nakon toga mogu slijediti tuberkulinski tekst, krvni ili rendgen. Važno je obaviti sve testove koji vam se preporučuju. Štetnost neliječene tuberkuloze na fetus veća je od moguće štete koju može prouzročiti rendgen.

Tuberkulinski test potpuno je siguran i pouzdan u trudnoći. I krvni tekst je siguran, no baš se ne koristi u dijagnostici infekcije u trudnica.

Nakon poroda vašu će bebu testirati na TBC i započet će se liječenje ukoliko se pokaže pozitivnim. Kada se izliječi, dobit će BCG cjepivo koje će ga štititi od daljnjih infekcija tuberkuloze.

Liječenje

Tretman (INH) prilikom latentne TBC infekcije provodi se dnevno ili dvaput na tjedan tijekom trudnoće. Trudnice koje uzimaju INH trebaju uzimati i pyridoxine (vitamin B6). 12-dozni INH, kao ni Rifapentine (RPT), se ne preporučuju za trudnice ni žene koje očekuju trudnoću sljedeća tri mjeseca.

Čim se posumnja na zaraženost tuberkulozom, liječenje treba započeti. Najčešći tretman je INH, rifampin (RIF) i ethambutol (EMB) svakodnevno tijekom dva mjeseca, zatim INH i RIF svakodnevno ili dvaput na tjedan tijekom 7 mjeseci. Streptomicin nije preporučljiv zbog štetnog utjecaja na fetus. Najčešće se ne uzima ni pyrazinamide (PZA) jer njegov utjecaj na fetus nije dokazan.

Trudnice zaražene HIV-om, a kod kojih postoji sumnja na TBC, moraju započeti liječenje odmah! Iako se ne preporučuje tretman PZA-om, u ovom slučaju je rizik utjecaja na fetus znatno manji od neuzimanja tog lijeka.

Što trudnica može činiti:

  • jedite zdravo i raznovrsno
  • boravite što više na svježem zraku
  • uzimajte lijekove redovite i ne prekidajte tretman ukoliko se budete osjećali bolje
  • redovito se kontrolirajte kod liječnika
  • prijavite svaku promjenu poput pogoršanja vida, glavobolje ili povećanja mučnina

Kontraidikacije

Sljedeći lijekovi ne uzimaju se tijekom trudnoće:
  • Streptomycin
  • Kanamycin
  • Amikacin
  • Capreomycin
  • Fluoroquinolones
Žene koje su se liječile od tuberkuloze otporne na lijekove moraju biti savjetovane u vezi mogućih rizika za fetus!

Dojenje i tuberkuloza

Žene koje uzimaju lijekove protiv TBC-a mogu dojiti. Koncentrati tih lijekova u majčinom mlijeku je premalen da bi imao ikakve štetnost na novorođenče. Iz istog razloga, koncentrat lijekova u majčinom mlijeku ne može se uzeti u obzir kao tretman za liječenje TBC-a dojenčadi. Dojilje koje uzimaju INH moraju uzimati i vitamin B6

Izvor: cdc.gov, babycenter.in

Autor: Jasmina

Pročitano: 8503 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021