Utjecaj medicinskih lijekova u trudnoći

Počevši kasnih pedesetih godina, novi defekt novorođenčadi harao je Europom i Amerikom: gotovo 6.000 beba bilo je rođeno sa skraćenim, iskrivljenim nogama i rukama...

Počevši kasnih pedesetih godina, novi defekt novorođenčadi harao je Europom i Amerikom: gotovo 6.000 beba bilo je rođeno sa skraćenim, iskrivljenim nogama i rukama koje su rasle pravo iz ramena. Istraživačima je trebalo više od dvije godine da bi pronašli uzrok u lijeku Thalidomidu, kojega su liječnici počeli propisivati 1957. da bi smanjili tjeskobu i mučninu kod trudnica. Tada je otkriveno da ako žena uzme taj lijek između dvadesetosmog i pedesetšestog dana nakon začeća, Thalidomid može djelovati poput otrova na stanice fetalnog živčanog sustava i udova u razvoju. Proizvođači lijekova su se brzo stuštili na testiranje novih lijekova prije puštanja u prodaju. Ova tragedija je također signalizirala opasnosti koje proizlaze iz uzimanja propisanih lijekova tijekom trudnoće i uzrokovala oštar pad tijekom slijedećih dvadeset godina. Ali kao što se pokazalo, ne dovoljno oštar.

Švicarska farmaceutska kompanija je 1982. godine izbacila na tržište snažan lijek protiv akni zvan Accutan, za koji su iz obimnih laboratorijskih ispitivanja prije puštanja u prodaju, znali da je jaki teratogen, tvar koja može uzrokovati abnormalnosti u fetusu. Ako se uzme u prvom trimestru, Accutan remeti mozak u razvoju i uzrokuje mentalnu retardaciju, stvara abnormalno malu čeljust, a uši rastu ispod razine brade. Također može uzrokovati oštećenja u plućima, srcu, krvnim sudovima i udovima. Prije nego što liječnik propiše mladoj ženi Accutan, ona mora dokazati da nije trudna i potpisati izjavu kojom potvrđuje da razumije rizike i da neće zatrudnjeti dok uzima taj lijek. Usprkos glasnim upozorenjima, Ured za hranu i lijekove u SAD-u, procjenjuje da je između 1982. i 1988. godine više 600 žena zatrudnjelo u vrijeme dok je uzimalo Accutan i rodilo bebe s oštećenjima uzrokovanim tim lijekom.

Accutan je jedan ekstremni primjer. Ali tri velika istraživanja provedena sredinom i krajem 1980. godina pokazuju da čak 90 posto žena još uvijek uzima jedan ili više lijekova tijekom trudnoće. Zasebno ispitivanje koje je provela grupa opstetričara pokazalo je da prosječna buduća majka uzima tri lijeka - neke iz slobodne prodaje i neke propisane - koji imaju potencijal da izmijene stanice i njihovo funkcioniranje u fetusu i da dovedu do usporenog rasta ili oštećenja. Neke žene, bilo prije ili nakon što im je utvrđena trudnoća, uzimaju sedative, antidepresive, narkotične analgetike (poput kodeina), lijekove protiv napadaja, antiastmatičke preparate, antibiotike ili antikoagulante za visoki krvni pritisak - a svi oni mogu oštetiti mozak u razvoju, živčani sustav ili osjetilne organe.

Trudnice češće uzimaju lijekove u slobodnoj prodaji nego propisane lijekove. Usprkos upozorenjima na mnogim preparatima, medicinski istraživači procjenjuju da većina trudnica uzima nenarkotičke analgetike i lijekove protiv mučnine i antacide, a neke također uzimaju lijekove protiv kašlja i prehlade, laksative i dijetalne pilule. Ponekad ženino zdravstveno stanje zahtijeva uzimanje lijekova i njen opstetričar to savjetuje ili odobrava. Ipak, uglavnom, pišu profesori medicine Matthew Ellenhorn i Donald Barceloux u svojoj knjizi Medical Toxicology, žene same uzimaju lijekove iz svog ormarića - lijekove koji nisu nužno sigurni za uzimanje. Sigurnost je od osobitog značaja tijekom prvog tromjesečja kada farmaceutski preparati mogu izmijeniti način oblikovanja, dijeljenja i migracije neurona, njihovu sposobnost prepoznavanja svojih pravih odredišta u mozgu koji raste, ili njihovog povezivanja s drugim neuronima. Iako su velika porođajna oštećenja, uključivši oštećenja živaca, milostivo rijetka, lijekovi ipak mogu uzrokovati da se bebe rode ovisne, razdražljive, hiperaktivne ili oštećenog sluha, ili s drugim senzoričkim, motoričkim ili kognitivnim oštećenjima, uključivši sniženi kvocijent inteligencije.

Opasnost uzimanja medicinskih lijekova ne nestaje nakon prva tri mjeseca trudnoće: antidepresivi uzimani u kasnom periodu trudnoće mogu u fetusa uzrokovati razdražljivost, tremor i grčenja, a određeni antibiotici mogu oštetiti stanice unutarnjeg uha (a s njima sluh i ravnotežu) koji su se u prvom tromjesečju savršeno oblikovali. Opstetričari općenito upozoravaju žene da izbjegavaju aspirin u trećem tromjesečju, jer može uzrokovati krvarenje u fetusa i novorođenčeta, te da ni u koje vrijeme ne uzimaju velike količine acetaminofena (trgovačko ime je Tylenol), jer može oštetiti ili uništiti jetru fetusa. Značajno je ipak, da, ako je ispravna teorija fiziologinje Marthe Pierson, čak i uzimanje malih količina aspirina može biti opasno tijekom ranih embrionalnih formativnih stupnjeva.

U budućnosti, istraživači bi mogli izraditi veoma potpuni profil sigurnosti uzimanja određenih lijekova tijekom trudnoće. Ipak, u međuvremenu, nije mudro uzimati bilo kakav lijek osim ako ga vaš opstetričar propiše ili odobri.

Autor: dr. sci. Marian Diamond, dr. med., Kalifornijsko sveučilište, Berkeley
poglavlje iz knjige "Čarobno drveće uma: Kako razvijati inteligenciju, kreativnost i zdrave emocije vašeg djeteta od rođenja do adolescencije (Ostvarnje, 2002.)
Copyright: Ostvarenje, Lekenik. Objavljeno uz dozvolu izdavača

Pročitano: 35082 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021