Utjecaj očeva na razvoj djece

Naravno, djetetu je najvažnija ljubav koju im pružamo. Danas najčešće govorimo o roditeljima kao cjelini, ne o majci i ocu. Pa ipak, postoje određeni utjecaji koje samo određeni roditelj može pružiti svome djetetu. S obzirom da se 19. ožujak u...

Naravno, djetetu je najvažnija ljubav koju im pružamo. Danas najčešće govorimo o roditeljima kao cjelini, ne o majci i ocu. Pa ipak, postoje određeni utjecaji koje samo određeni roditelj može pružiti svome djetetu.

S obzirom da se 19. ožujak u nekim zemljama - a među njima je i Hrvatska – obilježava kao Dan očeva – ovaj ćemo tekst posvetiti njihovoj ulozi u odgoju i razvoju naše djece :)

Očevi igraju važnu ulogu u razvoju djeteta od rođenja do odrasle dobi. Djeca s očevima imaju prednost na društvenoj i akademskoj razini. "Otkrili smo da djeca odgajana uz očeve imaju manje problema", kaže Maureen Black, istraživač i profesor pedijatrije na Sveučilištu Maryland School of Medicine. Njeno istraživanje pokazalo je da djeca s očevima aktivno uključenima u njihov život imaju bolje jezične vještine i manje problema u ponašanju. Zanimljivo, istu prednost imaju i djeca koja ne žive s ocem – npr. uslijed razvoda roditelja

Prema studiji na Sveučilištu u Illinoisu, djeca očeva koji se raspitivaju o njihovom školovanju i svakodnevnim aktivnostima imaju bolje rezultate u školi. Jednaku ulogu imaju i nebiološki očevi.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu u Engleskoj došli su do istoga zaključka u njihovom istraživanju, koje je obuhvatilo 17 000 britanskih školaraca.

Osim tih prednosti, ti znanstvenici također ukazuju da će dječaci u dobrim odnosima s očevima rjeđe upadati u sukobe s policijom. Stručnjaci kažu da je dobar tata uzor za dječake i pomaže im usvojiti zdrav spolni identitet te bolju svijest o svojim osjećajima i emocijama.

Ipak, samohrane majke mogu pronaći muški utjecaj za svoje dječake u prijateljima, djedu, ujaku,...

I djevojkama treba bliski odnos sa svojim očevima. Prema istraživanju iz sveučilišta Vanderbilt, djevojke koje su imale bliske, pozitivne odnose sa svojim očevima tijekom prvih pet godina života kasnije ulaze u pubertet od onih s udaljenijim odnosima. Iz Sveučilišta u Oxfordu tvrde da takve djevojke kasnije imaju manje problema s mentalim zdravljem.

Još jedna studija provedena u osnovnoj školi pokazala je da su djeca, koja su tijekom dojenaštva bila uz očeve, imala bolje rezultate na testovima empatije od druge djece. Ta djeca prepoznala su kako se drugi osjećaju i znala je poduzeti korake kako bi im pomogla.

Period dojanaštva uz očeve također ima ulogu u misaonim vještinama i rzvoju mozga. Na to utječe tedencija očeva za većim verbalnim i fizičkim stimulacijama, nježnim tapšanjem bebe i istovremenom komunikacijom oštrijim tonovima.

Kod malo veće djece način igre očeva također ima presudnu ulogu. Očeve igre su grublje, djeca istražuju granice svojih vještina i snage. Djeca čiji su očevi emcionalno uključeni u njihov razvoj imaju bolje rezultate na testovima emocionalne inteligencije.

Utjecaj oca u školskoj dobi djeteta na njegovo samopouzdanje je viši no majčin. Ohrabrujući djecu u novim izazovima, očevi im ne pomažu samo u savladavanju novih vještina, već i da spoznaju vlastite pogreške i preuzmu odgovornost.

Tinejdžeri koji su imali zdrav odnos s očevima i mogli razgovarati s njima o svojim problemima i razmišljanjima, imali su manje konflikata sa svojim vršnjacima. Ipak u djevojaka sa 15-16 godina, majke imaju veću ulogu. Ali to ne znači da njima utjecaj oca nije potreban! Oni im trebaju kako bi imale smjernice u odnosu s drugima i planiranju budućnosti.

Također, kada otac pomaže majci u odgoju, kućanskim poslovima, plaćanju računa,... na majci je manje posla i obaveza pa je samim time opuštenija i sretnija. A sretniji roditelji dovode do sretnije djece.

Izvor: parents.com, civitas.org.uk

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 5445 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021