Uzimanje uzorka korionskih resica

Što su korionske resice? Korionske resice su mikroskopski vidljivi prstasti izdanci. Oblažu dio posteljice, korion. biopsija korionskih...

Što su korionske resice?

Korionske resice su mikroskopski vidljivi prstasti izdanci. Oblažu dio posteljice, korion.

biopsija korionskih resica

Ovaj test služi za utvrđivanje defekta fetusa u majki koje su starije od 35 godina ili u kojih postoje nasljedne bolesti u obitelji, npr. Downov sindrom ili neke druge nasljedne bolesti. Uzimanje uzorka korionskih resica (dijela posteljičnog tkiva) se provodi između 8. i 10. tjedna trudnoće, uzimajući mali uzorak koji se šalje u laboratorij.

Prvi puta ta je tehnika izvedena 1984. godine. Ovaj uzorak se može uzeti ambulantno; to traje manje od sat vremena. Uz pomoć ultrazvuka točno se određuje gdje će se uzorak uzeti. Korionske resice se usisaju tankom cjevčicom koja se kroz rodnicu uvede u maternicu. Ista se pretraga može izvesti transabdominalno, slično amniocentezi, kada se uzorak uzme tankom iglom kroz stijenku trbuha. Korionske stanice imaju istu genetsku građu kao i fetus tako da je analiza kromosoma tih stanica kao "prozorčić" prema bebi.

Rizici i nedostatci biopsije

U rijetkim slučajevima može dođi do pucanje vodenjaka, infekcije ili krvarenja. Unatoč tome rizik pobačaja je oko 1 %- 2%, dakle veći nego kod amniocenteze (0,25-0,50%) . Daje manje podataka no amniocenteza, iako u nekih izrazito rijetkih autosomnih recesivnih bolesti je bolja opcija.

Prednosti:

Prednost ovog testa je što se može provesti već u dosta ranoj trudnoći i što je rezultat brzo gotov. Za jedan - dva dana dobivaju se priliminarni rezultati, dok labaratorijske pretrage mogu trajati do 7 dana. Mali jei rizik da je rezultat analize netočan.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 36147 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021