Važnost vitamina D u trudnoći

Najnovije istraživanje ukazalo je na važnost uzimanja vitamina D tijekom trudnoće na zdravlje našeg djeteta iz raznih razloga, a posebice zbog smanjenja rizika od multiple skleroze (MS). S obzirom da u prirodi najviše vitamina D dobivamo iz sunca...

Najnovije istraživanje ukazalo je na važnost uzimanja vitamina D tijekom trudnoće na zdravlje našeg djeteta iz raznih razloga, a posebice zbog smanjenja rizika od multiple skleroze (MS).

S obzirom da u prirodi najviše vitamina D dobivamo iz sunca njegovom apsorpcijom kroz kožu – točnije, naše tijelo ga tada samo proizvodi - važnost njegova dodatnog uzimanja povećana je tijekom zime.

Utjecaj vitamina D na multiplu sklerozu

Na osnovi novog istraživanja i prikupljanja podataka o tisućama trudnica još od 1983., dokazano je kako je vjerojatnost razvijanja multiple skleroze uvećana za čak 90% kod onih ljudi čije majke tijekom trudnoće imaju manjak vitamina D. Važno je da je razina vitamina D majke zadovoljavajuća tijekom cijele njene trudnoće, ne samo na početku ili kraju.

Doduše, još nije jasna točna poveznica ovog vitamina i MS-e, ali istraživanje jasno dokazuje njeno postojanje. Imunološki sustav oboljelog od MS-e napada središnji živčani sustav oštećujući živčana vlakna i ometajući signale koje živci odašilju prema mozgu. Na neki način vitami D, koji, već ranije dokazano, utječe na jačanje imunološkog sustava, uspijeva taj isti imunološki sustav preusmjeriti dalje od središnjeg živčanog sustava.

Koliko vitamina D treba u trudnoći?

Po savjetima stručnjaka ne treba unositi više od 10 mikrograma (400 IU) putem raznih dodataka, iako je sigurno čak i 1000 – 2000. Ali nipošto nemojte samoinicijativno uzimati nikakve dodatke, bez prethodnog dogovora s liječnikom!

Sunce – najvažniji izvor vitamina D

Uz pomoć UVB zraka u našem se tijelu stvara vitamin D. Zaštitne kreme s faktorom 8 i većim, blokiraju prodiranje tih zraka kroz našu kožu i time onemogućavaju pomoć sunca. Stoga je važno izlagati se suncu i bez krema – no uz veliki oprez! jer su poznati mnogi štetni učinci upravo tih valnih duljina.

UVB zrake ne prolaze kroz staklo tako da nema nikakvog učinka ako im se izlažete u zatvorenim prostorijama. U hladu njihov je utjecaj smanjen i do 60%.

Potreba za vitaminom D i nakon rođenja

Važnost davanja vitamina D bebama poslije rođenja za razvoj kostiju nije upitna, a vrlo vjerojatno da je korisna zbog smanjenja kasnijeg rizika od multiple skleroze, iako to još nije dokazano

Prirodni izvori vitamina D:

  • gljive i kvasci, mlijeko i mliječni proizvodi (Šalica mlijeka : 100 IU)
  • čaša soka od naranče = 100 IU
  • masna riba: tuna, skuša, sleđ, sardine, losos (5 g kuhane skuše i lososa: oko 500 IU
  • ulje jetre bakalara, općenito riblje ulje i goveđa jetra
  • žumanjak (1 žumanjak = 20 IU)

izvor: definicijahrane.hr, fitpregnancy.com

Pročitano: 7807 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021