Vježbanje pomaže kod šećerne bolesti u trudnoći

Gestacijski dijabetes je poremećaj tolerancije glukoze koji se prvi puta pojavi tijekom trudnoće. Od dijabetesa tipa II razlikuje se po tome što se uobičajeno povlači nakon poroda. Tijekom trudnoće tijelo prolazi različite metaboličke prilagodbe,...

Gestacijski dijabetes je poremećaj tolerancije glukoze koji se prvi puta pojavi tijekom trudnoće. Od dijabetesa tipa II razlikuje se po tome što se uobičajeno povlači nakon poroda. Tijekom trudnoće tijelo prolazi različite metaboličke prilagodbe, a jedna od njih je smanjenje osjetljivosti tkiva na djelovanje inzulina. To je uzrokovano različitim hormonima koje izlučuje posteljica. U trenutku kad, kod sklonih trudnica, gušterača više nije u stanju izlučivati dovoljne količine inzulina, a tkiva nisu dovoljno osjetljiva na raspoložive količine, nastaje šećerna bolest u trudnoći, odnosno gestacijski dijabetes.

On se češće javlja kod trudnica koje imaju višak tjelesne težine, fizički su neaktivne te se nezdravo hrane. Također, veći je rizik ako su dijagnozu već imale u prethodnim trudnoćama, kod starijih od 35 godina te ako je u njihovim obiteljima zabilježena pojava bolesti. Nažalost, gestacijski dijabetes nije bezazlena dijagnoza jer se povezuje s brojnim komplikacijama tijekom trudnoće i poroda. Također, postoje i neke dugoročne zdravstvene posljedice za trudnice koje su ga imale, ali i za njihovu djecu rođenu iz tih trudnoća. Žene koje su imale gestacijski dijabetes pod osam puta su većim rizikom da kasnije u životu razviju šećernu bolest tipa II. Djeca tih žena su također pod većim rizikom u odnosu na ostalu djecu za pretilost, metabolički sindrom i šećernu bolest tipa II. Glavni problem gestacijskog dijabetesa je prenošenje rizika za zdravstvene probleme s majke na njezino dijete što praktički generacijski prenosi metabolički poremećaj. Zbog toga je važna prevencija, rano otkrivanje i pravilno liječenje. Uloga fizičke aktivnosti u ovome je izuzetno velika.

Fizička aktivnost i redovito vježbanje prije trudnoće, ali i u trudnoći povezani su sa smanjenjem rizika za obolijevanje. Kod onih trudnica koje su dobile ovu dijagnozu uključivanje u program vježbanja pomaže kod bolje regulacije šećera u krvi, smanjenja komplikacija u trudnoći i na porodu te općenito  poboljšanja ishoda poroda.

Nažalost, trudnice često nisu dovoljno motivirane za vježbanje u trudnoći, iako se preporučuje minimalno 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti svakodnevno za sve one koje nemaju kontraindikacije. Gestacijski dijabetes nikako nije kontraindikacija za vježbanje u trudnoći, naprotiv -  upravo se preporučuje! Osim za prevenciju i bolju regulaciju glukoze kod gestacijskog dijabetesa, vježbanje u trudnoći ima višestruke pozitivne efekte koji se očituju u bržim i lakšim porodima te oporavcima nakon poroda, prevenciji prekomjernog dobivanja kilograma tijekom trudnoće te prevenciji križobolje i inkontinencije. Trudnice koje počnu vježbati tek u trudnoći, a prije su bile neaktivne, imaju i do 57% manji rizik od gestacijskog dijabetesa.

Kod trudnica koje su dobile dijagnozu gestacijskog dijabetesa te se uključile u program vježbanja zabilježena je bolja razina srednjeg kretanja glukoze u krvi, glukoze natašte i glukoze nakon uzimanja hrane. Američki istraživači utvrdili su da se dijetom i redovitim provođenjem vježbanja kod ovih trudnica mogu postići praktički jednaki rezultati kao i s primjenom inzulinske terapije, bez razlike u stopi komplikacija za majku i dijete. Također, kod trudnica s gestacijskim dijabetesom koje redovito vježbaju bilježi se manji prirast tjelesne težine i smanjuje mogućnost pojave makrosomije fetusa, odnosno novorođenčadi teže od 4 kg pri porodu. Redovito vježbanje kod ovih trudnica također može smanjiti i odgoditi potrebu za uvođenjem inzulina, a i manja je stopa potrebnih carskih rezova. Vježbanje kod ove skupine trudnica jednako je sigurno kao i kod ostalih trudnica, ali se preporučuje provoditi pod nadzorom stručnjaka.

Nažalost, samo je oko 50% ženske populacije dovoljno fizički aktivno prije trudnoće. Nakon začeća, taj se postotak još više smanjuje. Vježbanje je vrlo koristan način za poboljšanje ishoda trudnoće i poroda te za smanjenje rizika od komplikacija povezanih s visokim razinama šećera u krvi.

S obzirom na epidemijske razmjere šećerne bolesti tipa II i pretilosti u suvremenom društvu, vrlo je vjerojatan i porast trudnica koje će nažalost dobiti dijagnozu šećerne bolesti u trudnoći. Projekcije predviđaju da bi do 2030. godine moglo doći do dvostrukog porasta u broju oboljelih od šećerne bolesti tipa II. Uključivanjem trudnica koje su dobile dijagnozu gestacijskog dijabetesa u program vježbanja moguće je postići mnogobrojne zdravstvene koristi za majku i dijete. U konačnici, to bi moglo preventivno djelovati na smanjenje rizika od šećerne bolesti tipa II, pretilosti, metaboličkog sindroma te ostalih bolesti povezanih sa fizičkom aktivnošću. Trudnoća je odlično razdoblje za uvođenje zdravih životnih stilova i početak redovitog vježbanja, ako to već niste započeli prije trudnoće! Vježbanjem u trudnoći pomažete sebi i svom zdravlju, ali i budućem zdravlju svog nerođenog djeteta.

Autor: Iva Šklempe Kokić, fizioterapeutkinja i kineziologinja
Sudjelujte u besplatnom programu vježbanja za trudnice sa gestacijskim dijabetesom i sudjelujte u istraživanju:
http://www.kretanjemprotivdijabetesa.org
http://www.facebook.com/kretanjemprotivdijabetesa

Pročitano: 7378 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021