Vlastiti dom - oaza pozitivne energije

Nema boljeg mjesta za početak borbe protiv onečišćenja od vlastitog domaJednako kao što dojenče treba hranu i njegu tako su mu potrebni i nježni dodiri, tepanja, zajedničko uživanje u igri s roditeljima, i to od najranije dobi. Ne čekajte da dijete...

Nema boljeg mjesta za početak borbe protiv onečišćenja od vlastitog doma

Jednako kao što dojenče treba hranu i njegu tako su mu potrebni i nježni dodiri, tepanja, zajedničko uživanje u igri s roditeljima, i to od najranije dobi. Ne čekajte da dijete odraste i postane "ravnopravan" partner u igri.

I vi i vaše dijete imat ćete koristi od zajedničke igre. Uživat ćete promatrajući dijete kako stječe nove spoznaje, radovat ćete se zajedništvu i bliskosti, a poznato je da zajedničke radosti zbližavaju. Dijete će rasti s osjećajem sigurnosti i povjerenja u vas i svoju okolinu, a to će mu pomoći da izraste u sretno dijete.

Djeca s kojom se roditelji više bave bolje napreduju u svom psihomotornom razvoju.

Igra s djetetom je jasan znak da vam je do njega stalo, da ga volite, i taj znak dijete uvijek prepozna kao ljubav. A ljubav je za odrastanje najvažnija. Ako nemate vremena za dijete, ono će misliti da ga ne volite jer dobro zapaža da za ono do čega vam je stalo imate vremena i strpljenja.

Od rođenja do 12 mjeseci

Budnom dojenčetu je potrebna razonoda i poticaj. Zato ga okružujemo zvečkama i drugim igračkama. Što je dijete manje, brže mu igre dosade i traži nove sadržaje. Igra s mamom ili tatom puno mu je zanimljivija.

U prvim mjesecima treba izbjegavati preveliku buku, preglasan smijeh, nagle pokrete jer to može uznemiriti dijete. Djeca u toj dobi više vole igre promatranja, žele komunicirati s roditeljima licem u lice, vidjeti svoj odraz u licima odraslih. Kad razgovara s dojenčetom roditelj treba paziti da to ne traje predugo, da ne govori neprestano i ne dosađuje djetetu.

Majka i dojenče vode dijalog: majka nešto govori a dijete gleda i sluša. Nakon toga, uloge se mijenjanju: dojenče guče, ali i rukama, nogama i cijelim tijelom pokušava se izraziti. Zatim je opet majka na redu. Iz tog prvog dijaloga razvije se komunikacija djeteta s okolinom. Ako je tu dijete naučilo "čekati svoj red" ono će to znati i kasnije.

Energetske igre

 • Dajte priliku svom djetetu da postane svjesno svoga tijela, puhnite mu u trbuščić više puta zaredom, prošećite prstom cijelom dužinom njegovih ruku, brojite mu prstiće i nježno ga škakljajte.
 • Dijete starije od mjesec dana stavite na prsa na nekoliko minuta. To je dobra vježba za jačanje vrata i ramena, a vama daje priliku da stanete tako da vam je lice iznad dojenčetova i nakratko "popričate" s njim. (Ne ostavljajte ga samog u tom položaju!).
 • Kad dojenče malo ojača stavite ga u krilo. Neka "stoji" na stopalima dok ga držite za ruke, ili neka "leti" u vašem krilu (dok ga vi čvrsto držite).
 • Vježbajte zajedno. Dok dijete leži na leđima na podu podižite nježno jedno po jedno rame prema njegovoj glavi; zatim dopustite djetetu da tiska svoje tabane u vaše ruke ili nježno "vozite bicikl" njegovim nogama.
 • Potičite fizičke vještine pomoću igračaka koje se gnječe, tresu, pritišću ili okreću, što će sve ojačati kontrolu ruku: dajte djetetu igračke koje se kotrljaju, što će ga poticati na puzanje (pokušajte se takmičiti u puzanju). Ako je to moguće, složite namještaj tako da dijete može, držeći se, obići cijelu sobu.
 • Neka dijete "pliva" u kadi na prsima i leđima, tuširajte se zajedno, neka osjeti vodu i na glavi. Nikad ni na časak ne ispuštajte dijete iz vida kad je u vodi.
 • U parku dodavajte djetetu loptu dok ona sjedi; ljuljajte ga na ljuljačci.

Kreativne igre

 • Pričajte nježno svojem novorođenčetu i pritom ga gledajte u oči. Pokušajte neke rane igre, kao plaženje jezika i smijanje, i gledajte da li dijete odgovara.
 • Posjednite dijete na koljeno i nježno mu pjevajte pjesmice, živahne i pune ritma, što je poticaj razvoju govora.
 • Osigurajte nova poticajna iskustva. Novorođenče voli gledati predmete koji se kreću, dok starija dojenčad vole lupati igračkama i istraživati različite predmete i materijale.
 • Igrajte igre koje zahtijevaju specifične akcije vašeg djeteta. Pogledajte može li vaše jednomjesečno dijete slijediti predmet koji se lagano kreće. Vaše devetomjesečno dijete može naći igračku ako je sakrijete ispod papira a dvanaestomjesečno dijete može vam dati igračku koju zatražite.
 • Pomozite djetetu da stekne osjećaj i doživljaj sebe kao osobe dajući mu priliku da se ogleda u ogledalu, gleda slike druge djece, a kad postane veće učite ga pokazivati pojedine dijelove njegova tijela

Popularne Igre

 • Bacanje. Sva djeca bacaju svoje igračke. Pretvorite to u igru tako da dijete baca igračke u različite podloge, kao što je pijesak ili lišće, što će izazvati različite zvukove.
 • Skrivanje i traženje. Sakrijte se da vas dijete vidi do polovice ili sakrijte medu pod jastuk da ga dijete traži.
 • Pražnjenje. Stavite nekoliko igračaka u staru ručnu torbu i dopustite djetetu da ih izvadi. Ili mu dopustite da istraži kuhinjski ormarić u koji ste stavili plastične boce, sita i spužve.
 • Guranje i lupanje. Dajte djetetu kartonsku kutiju koju će napuniti i gurati uokolo. Dopustite mu da udara po tavi kuhačom.
 • Rane igre konstrukcije. Složite na hrpu dvije-tri kocke (najprije mekane, a kasnije drvene), a dijete neka ih sruši. Zatim ga učite kako da ih ponovno složi.
 • Polegnite dijete na ručnik. Uzmite ugodno toplo ulje (npr. od pšeničnih klica) i nježno masirajte dijete polazeći od sredine tijela i izbjegavajući područje oko pupka kod novorođenčeta.
 • Listajte knjige zajedno. Za početak su najbolje platnene, a nakon 6. mjeseca jednostavne kartonske koje se mogu i prati.
 • Opisujte djetetu što se dogodilo toga dana ili slušajte zajedno umirujuću glazbu i u ritmu glazbe ljuljajte svoje dijete.

Autor: preuzeto iz knjige "Godine prve: zašto su važne",
 uz dozvolu izdavaca SysPrint d.o.o.
autor prim. dr. sc. Milivoj Jovancevic i suradnici

Pročitano: 13616 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021