Vokalne vještine

U početku će vokalne vještine vašega dojenčeta uključivati plakanje i podrigivanje te, možda, neke zvukove tipa oooooo. Zvukovi koje će stvarati neće sadržavati "stvarne" suglasnike ili samoglasnike, barem ne takve kakve mi upotrebljavamo. Međutim,...

U početku će vokalne vještine vašega dojenčeta uključivati plakanje i podrigivanje te, možda, neke zvukove tipa oooooo. Zvukovi koje će stvarati neće sadržavati "stvarne" suglasnike ili samoglasnike, barem ne takve kakve mi upotrebljavamo. Međutim, počet će stvarati zvukove koji se čine gotovo sličnima našim glasovima. Unutar tri do četiri mjeseca nakon rođenja vaše dojenče će početi stvarati samoglasnike i zatim one ku i gu koje poznaje svaki roditelj. Kada dojenče leži na ledima, jezik mu se prirodno naslanja na mekši dio tvrdog nepca. Upravo tamo mi odrasli stvaramo naše glasove k i g. Kada se dojenče počinje glasati, odjednom se pojavljuju ti glasovi i, kao rezultat, dojenče se glasa svojim poznatim ku-ima i gu-ima. Zato, to zovemo gugutanje. Uskoro će naučiti da to može činiti voljno i, na oduševljenje svojih roditelja, gugutat će danonoćno, osobito reagirajući na divne prizore, kao što su mama i tata.

Pri kraju tih prvih šest mjeseci, vaše će dojenče proširiti svoj repertoar glasova. Dojenčad izmedu četvrtog i šestog mjeseca često počinju više eksperimentirati sa svojim ustima, jezikom i grlom. Stvaraju škripave ili kreštave zvukove, poput glasanja uličnog mačka. Ti divlji zvukovi i krikovi su načini kojima vaše dojenče testira svoje mogućnosti. Poigrava se svojim vokalnim sustavom i uočava za što je sve sposobno. Uz to, također počinje izgovarati nove suglasnike. Može početi izgovarati t i p uz samoglasnik. To uvježbavanje i bolja kontrola usta, broj glasova koje stvara i učestalost njihova izgovaranja će se povećavati.

Jedna od stvari koje vi, kao roditelj, možete činiti jest reagirati na te zvukove koje stvara vaše dojenče. Kada ih stvara, odgovorite mu na njih istim zvukovima. Zapravo, vjerojatno ćete uočiti kako tumačite njegovu vokalnu igru stvarnim riječima (više o tome u 2. poglavlju). "Poslušajte" ovaj razgovor između Genevieve i njezinog tate, tijekom mijenjanja pelena, kada joj je bilo devet mjeseci:

Genevieve: "Ahhhhh . . ."
Tata: "Ahhhh. Svida ti se ovaj puder, je li? Ooohh, ahhhh." Genevieve: "Eeeeahhh! "
Tata: "Eeeeahhh? Oh? Veseliš se što ću te sada kupati. Voliš kupanje, je li?"
Genevieve: "Ooooo. Ooooo."
Tata: "Ooooo, oooohhh. Lijepo je, je li?"

Ova mala razmjena između roditelja i djeteta sliči pravom razgovoru. Do neke mjere, upravo to se i događa, iako dojenče nije toga svjesno. Prekrasno! "Razgovori" poput ovoga pokazat će vašem dojenčetu da se zanimate za njega i što ono treba reći. Ponekad će to povećati njegove vokalizacije. Veoma uskoro, vas dvoje ćete voditi pravi "vokalni" razgovor!

Autor: Poglavlje iz knjige Jezik i govor
od rođenja do 6. godine"
autori: K. Apel i J.J. Masterson,
prilagodila: I. Posokhova
Copyright za hrvatsko izdanje: Ostvarenje d.o.o., objavljeno uz dozvolu Izdavača Ostvarenje d.o.o.

Pročitano: 15368 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021