Za pravilan položaj bebe pred porod

Evo nekoliko savjeta kojih možete učiniti ukoliko se vaša beba ne nalazi u idealnom položaju za porod. Beba bi trebala biti okrenuta glavom nadolje, a licem prema vašim leđima. Većina beba instinktivno se tako okreće, no jedna od njih 25 okrenute su...

Evo nekoliko savjeta kojih možete učiniti ukoliko se vaša beba ne nalazi u idealnom položaju za porod. Beba bi trebala biti okrenuta glavom nadolje, a licem prema vašim leđima. Većina beba instinktivno se tako okreće, no jedna od njih 25 okrenute su nogama. Oko jedne trećine okrenute su licem prema majčinom trbuhu i - iako nije uvijek nužno jer se dijete ili samo okrene ili ga ginekolog ili babica okrenu - takvi porodi mogu završiti hitnim carskim rezom.

Ako je tijekom 37. tjedna dijete okrenuto nogama nadolje, liječnik može pritiskom na trbuh pomoži bebi da se okrene na glavu. Oko polovica djece ovim postupkom biva okrenuto na glavu. Rizici ovoga postupka su maleni, no ipak bi ga trebalo činiti tamo gdje je postupak hitnog carskog reza omogućen.

Šetnja može pomoći u opuštanju ligamenata i vezivnog tkiva koji podržava maternicu i karlicu. Tako se stvara dodatni prostor za okretanje djeteta. Uz liječničku dozvolu počnite raditi čučnjeve. Leđa morate držati ravno, noge lagano razmaknute u širinu ramena. Upričekajte u čučnutom položaju 10-30 sekundi pa se polako pridignute, Napravite barem pet ovakvih ponavljanja. I dok sjedite, sjedite s ravnim leđima, a ne udobno zavaljeni u nekom mekom ležaju.

Ipak, bebe okrenute licem prema gore češće pritišću oko trtice uzrokujući snažnu bol u leđima. Krećite se, sjedite na lopti za porođaj, rađajte osonjeni na dlanove i koljena. Stajanje dok niste barem 6 cm otvoreni također pomaže.

Srećom, tek 8% beba okrenuto je tako, pogotovo ako je izbjegnuta rana epiduralna. Ako ste primili epiduralnu, mijenjajte položaje ležanja. Pokušajte pričekati prirodno pucanje vodenjaka – jedna studija je pokazala da ukoliko se vodenjak probuši ranije, ovako okrenute bebe najčešće i ostanu u tom položaju.

Izvor: parents.com

Autor: jasmina

Pročitano: 10978 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021