Za siguran spolni užitak

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema spolno zrele žene. Iako su simptomi česti, uglavnom se o tim upalama malo ili nedovoljno zna Vaginitis, vaginoza ili kolpitis različiti su termini za isto stanje - upalu rodnice (vagine). Može biti...

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema spolno zrele žene. Iako su simptomi česti, uglavnom se o tim upalama malo ili nedovoljno zna

Vaginitis, vaginoza ili kolpitis različiti su termini za isto stanje - upalu rodnice (vagine). Može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima, ali i kemijskim ili fizikalnim podražajima. Smatra se da svaka spolno zrela žena tijekom života ima barem jednom neki od oblika upale rodnice.

Zdrava rodnica producira sekret koji je vlaži i održava čistom na

Pred nama su ljetni praznici, vrijeme kad se mnogi od nas, osobito mladi, prepuste užicima toplih ljetnih noći, otkriju ljubav, neki prvi, neki tko zna koji put. No, valja biti oprezan i hedonizmu se ne prepustiti "do kraja", misliti na zamke rizična spolnog ponašanja i promiskuiteta, na posljedice od kojih su najozbiljnije spolne zaraze i neplanirana trudnoća.

Osnovne informacije o kontracepciji mladima je dobro prenijeti već na pragu adolesecencije, stoga psiholozi, pedagozi i zdravstveni radnici savjetuju roditeljima da o spolnosti, ljubavi, seksu, spolnim bolestima i kontracepciji razgovaraju mudro i primjereno dobi, i to u vrijeme sazrijevanja, a najbolje između sedme i dvanaeste godine, jer ih poslije jednostavno neće slušati.

Zahvaljujući znanstvenim otkrićima i napretku medicine i tehnologije, metode i sredstva zaštite i kontracepcije sve su bolji, pa je lakše planirati spolni život, bez štetnih posljedica po opće i reproduktivno zdravlje. No, valja upozoriti na dva problema: na neispravan stav da o sprječavanju neželjene trudnoće brigu mora voditi isključivo žena i na pogrešno mišljenje kako su metode kontracepcije 100 posto sigurne. Da bi kontracepcija bila uspješna, oba partnera moraju biti motivirana!

Najčešće prirodne metode

Među najčešćim metodama kontracepcije su tzv. prirodne metode sigurnih dana (kojih se drže i parovi koji žele djecu pa naziv "kontracepcijske" za njih nije prigodan). Osnovne su metode:

  • mjerenje bazalne temperature, pri čemu treba imati na umu da neka stanja i bolesti mogu poremetiti tjelesnu temperaturu,
  • Ogino-Knausova kalendarska metoda, koja je neprikladna za žene s nepravilnim, prekratkim ili predugim ciklusima,
  • Billingova ovulacijska metoda, temeljena na promjeni cervikalne sluzi, koja je također prilično subjektivna te
  • simptotermalna metoda, koja je najpouzdanija.

Prekinuti snošaj ili coitus interruptus, tijekom kojega se muško spolovilo izvuče iz vagine prije ejakulacije, pa ejakulat ne dospije u rodnicu i cerviks, također je prirodna metoda. Često se prakticira u kombinaciji sa spermicidima i vrlo je nepouzdana. Najčešće se primjenjuje "u nuždi", kad par nema pri ruci ništa bolje.
U svakom slučaju, sve prirodne metode su prilično nesigurne, ali su svakako bolje od nikakve.

Mehanička sredstva

Kontracepcijsko pomagalo koje primjenjuje muškarac, a ujedno je dobra zaštita od nekih spolno prenosivih bolesti je kondom. Radi boljeg učinka može se kombinirati s lokalnim spermicidnim sredstvima. Prije uporabe treba pročitati upute o čuvanju i korištenju te provjeriti je li mu istekao rok valjanosti. Ne smije se nositi u džepu ili novčaniku jer ga oštećuje toplina tijela. Stavlja se prije snošaja, pri čemu je važno paziti da ne pukne i ne sklizne sa spolovila. Ne smiju se stavljati dva kondoma jedan na drugi, jer je zbog trenja lateksa o lateks rizik od pucanja veći.
Izuzetno hvaljeno i pouzdano kontracepcijsko pomagalo, koje ujedno štiti od prijenosa spolnih bolesti, je ženski kondom femidom, koji se odnedavno može nabaviti i u našim ljekarnama. Djevojkama i ženama smeta jedino njegov neestetski izgled.
Dijafragma (cervikalna kapa) se postavlja u vaginu ispred cerviksa i štiti od ejakulata. Sastoji se od elastičnog prstena s tankom gumenom opnom i obično se koristi sa spermicidnom kremom ili pjenom.

Kemijska sredstva

Spermicidi - lokalni kontraceptivi (spermicidne pjene, kreme, želei, vaginalete i spužvice) stavljaju se u rodnicu neposredno prije odnosa, a sadrže neutralnu bazu koja mehanički sprječava prodor spermija kroz cervikalni kanal te aktivne tvari koje biokemijskim djelovanjem uništavaju spermije. Potpun učinak postižu desetak minuta nakon stavljanja u rodnicu, a djelovanje im se smanjuje nakon jedan do dva sata. Koriste se obično uz neku mehaničku metodu (kondom ili dijafragmu) ili u kombinaciji s metodom plodnih i neplodnih dana. Zbog kratkotrajna djelovanja katkad stavljanje treba ponoviti, a u nekih osoba, doduše rijetko, izazivaju alergijske reakcije.

Kemijsko-mehanička sredstva

Jedna od najsigurnijih i najdugotrajnijih metoda kontracepcije je intrauterini uložak ili spirala. Najviše se savjetuje ženama koje su rodile, a spirala je kontraindicirana kod žena koje su imale česte upale genitalnih organa i male zdjelice. Djeluje kemijski i mehanički sprječavajući ugradnju oplođenog jajašca u sluznicu maternice.
Najviše se koriste plastične spirale obložene bakrenom žicom, koje u nekih osoba mogu uzrokovati jače menstrualno krvarenje, ili hormonalni implantat, odnosno spirala uložena u gestagenski cilindar. Hormonska spirala ujedno smanjuje menstrualne bolove i obilne menstruacije. Pravilno postavljena, smatra se 100 posto sigurnom kontracepcijom jer djeluje tako što sprječava ovulaciju.
Prije postavljanja spirale treba obaviti pregled i papa-test, jer je kod nekih stanja i bolesti primjena spirale kontraindicirana, što treba utvrditi ginekolog. Š?ena koja se odluči za spiralu na kontrolne preglede treba ići dva puta godišnje. Spirala s dodatkom bakra vadi se i zamjenjuje u prosjeku nakon tri do pet godina, a s hormonima nakon godinu dana.
Intrauterina kontracepcija (spirala) ne štiti od ektopičnih trudnoća niti je zaštita od spolnih bolesti i ne preporučuje se ženama koje još nisu rodile.

Kirurške metode

Sterilizacija i vazektomija kirurške su metode koje se primjenjuju kod oba spola. Nisu potpuno trajne metode kontracepcije, jer je dokazano kako ipak postoji mogućnost da muškarac ili žena nakon postupka sterilizacije i vazektomije ponovno tijekom vremena postanu plodni. Sterilizacija se ne preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Kontracepcija za žene koje doje

Dojiljama se obično savjetuje kombinacija mehaničke i lokalne spermicidne kontracepcije. Za one koje koriste hormonalnu kontracepciju u tom se razdoblju savjetuju tablete koje u sastavu imaju samo gestagen.

Hormonalne kontracepcijske tablete

Prakticiraju se već pola stoljeća. Ginekolozi najčešće propisuju tablete koje sadrže razne kombinacije estrogena i gestagena. Nakon prestanka njihova uzimanja jajnici ponovno normalno prorade kroz sljedeća tri mjeseca.

Mehanizmi djelovanja:

  • utječu na dozrijevanje jajašca i njegovo otpuštanje iz jajnika,
  • smanjuju mogućnost prolaza spermija kroz cervikalnu sluzi
  • djeluju na sluznicu maternice (endometrij) i čine je nesposobnom za prihvat jajašca.

Prethodni pregled - Prije propisivanja tableta ginekolog treba obaviti detaljan pregled, uzeti anamnestičke podatke, a nakon pregleda i savjetovanja, uputiti pacijenticu na potrebne krvne testove, s posebnim naglaskom na biokemijske pretrage jetrenih funkcija i probirne testove koagulacije (zgrušavanja krvi). Ako su svi nalazi u redu i anamnestički nema podataka o nasljednoj trombofiliji i težoj bolesti jetre, može se početi s hormonalnom kontracepcijom.

Uporaba - Tabletu treba uzeti prvog dana menstruacije i kontinuirano ih piti 21 dan. Slijedi sedmodnevna stanka, tijekom koje žena menstruira, pa ponovno 21-dnevni ciklus uzimanja tableta... Ako žena zaboravi uzeti tabletu, treba je popiti najdulje sljedećih 12 sati, inače postoji opasnost od smanjenja učinka. Zaboravi li uzeti tabletu dulje od 12 sati ili pak nekoliko dana, svejedno treba popiti ostatak tableta do kraja ciklusa, a istodobno koristiti još neku metodu zaštite. Napomena - U prvim mjesecima primjene katkad se javlja slabije krvarenje između dva ciklusa, što nije opasno niti razlog za strah i prestanak uzimanja jer obično traje dok se žena ne navikne na tablete. Kod jačih krvarenja, koja traju nekoliko ciklusa, treba otići ginekologu kako bi se otklonila sumnja na neke bolesti. Hormonalne tablete u izvanrednom slučaju ginekolog može propisati i kao kontracepciju nakon nezaštićenoga spolnog odnosa koji se dogodio neplanirano u terminu ovulacije. Tada se propisuju veće doze, prema različitim terapijskim algoritmima ovisno o vrsti pripravka, a djelotvorne su ako se uzmu najkasnije do 72 sata nakon spolnog odnosa.

Prednosti - Uz kontracepcijski učinak, prednost je hormonalnih kontraceptiva u tome što se njima mogu regulirati neredoviti ciklusi, smanjiti preobilna krvarenja i bolovi, smanjiti rizik od razvoja karcinoma jajnika ili endometrija te nekih bolesti dojke.

Mjere opreza - Ako žena puši, pati od pretilosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi i srčano-žilnih bolesti, hormonske tablete mogu štetiti, pa treba razmisliti o drugim vrstama kontracepcije. Tablete ne štite od spolnih bolesti.

Kontrolni pregledi - Na redovite kontrolne preglede svaka spolno aktivna žena trebala bi otići jednom do dva puta godišnje, a kod primjene hormonskih kontraceptiva ginekološki je pregled potreban i:

  • ako ima neredovite menstrualne cikluse,
  • ako tijekom sedmodnevne stanke nema menstrualnog krvarenja,
  • ako se jave migrenozne glavobolje, grčevi, bolovi, oticanje ekstremiteta ili poremećaj vida.

Autor: mr. sc. Joško Zekan, dr. med., spec. ginekolog i porodničar
Anka Dorić, dr. med., spec. transfuzijske medicine, voditeljica laboratorijske dijagnostike i savjetovališta za spolno prenosive bolesti
objavljeno u broju 42 (6/05), na Trudnoca.Net uz dozvolu Izdavača

Pročitano: 86915 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021