Zaštita od sunca

Važno je znati da ne možete zaštititi kožu svoje djece od oštećenja od sunca nakon što je koža izgorjela. Dakle, primjena losiona "za poslije sunčanja" djeluje samo umirujuće na kožu dok se regenerira ali i dalje mogu...

Važno je znati da ne možete zaštititi kožu svoje djece od oštećenja od sunca nakon što je koža izgorjela. Dakle, primjena losiona "za poslije sunčanja" djeluje samo umirujuće na kožu dok se regenerira ali i dalje mogu ostati trajna oštećenja.

Opće smjernice zaštite vas i vaše djece od sunca

Bebe mlađe od 6 mjeseci ne bi uopće trebalo izlagati suncu. Njih trba smjestiti u hlad i koristiti zaštitnu odjeću.

Bebe starije od 6 mjeseci trebaju svaki dan koristiti kremu za sunčanje i to najmanje namazati svaka 2 sata tijekom izlaganja suncu. Treba imati na umu da djeca mogu biti izložena suncu čak i dok se igraju u zatvorenom prostoru jer prozorska stakla ne blokiraju UV zrake.

Kada dođete na plažu odaberite područje u kojem ima hladovine, te pokušajte izmisliti zanimljive aktivnosti u zatvorenom prostoru u vrijeme kada je sunce najjače (otprilike između 11 i 16 sati).

Što su to UV zrake?

UV sunčeve zrake su kategorizirane kao UVA i UVB zračenja. Kreme za sunčanje sadrže kemijske tvari koje pomažu zaštiti kože od oštećenja zaustavljanjem sunčevih zraka da dobru do kože. Među raznim vrstama krema varira njihova sposobnost zaštite od obje vrste zračenja.

Koju kremu koristiti i koliko često?

Za djecu krema za zaštitnim faktorom 15 pruža minimalnu razinu zaštite. No, svatko ima drugačiji tip kože. Da bi ste odredili koji zaštitni faktor treba imati vaša krema možete se poslućiti formulom:

Ako vađa koža pocrveni (izgori) nakon 20 minuta, teoretski s kremom sa zaštitnim faktorom 15 mogla bi izržati 15 puta dulje, tj. 20x15= 300 minuta, tj. 5 sati. No, u praksi će zaštita djelovati samo oko 2 sata! Stoga sebe i svoje dijete trebate mazati kremama minimalno svaka 2 sata.

Ako je dijete (ili Vi) već ima crvenu kožu, to znači da koža već ima reakciju na UV zrake, te da je šteta već nastala.

Kad god je moguće, kremu bi trebali nanijete 30 minuta prije izlaska na sunce tako da krema ima dovoljno vremena da formira učinkovitu barijeru na koži.

Ako je oblačno?

I tada se čuvajte! Za oblačnih dana ponekad se dogode najteže opekline. Kroz oblake prodire do 50% UV zraka, a tada ljudi provode puno više vremena na otvorenom misleći da su zaštićeni i bez nanošenja zaštitne kreme.

Evo, Djeca su namazana kremom, to je dovoljno?

Ne! Zapamtite, ako je sunce izrazito jako, pogotovo na plaži gdje se od pijeska i mora odbija dodatno UV zračanje, koža može izgorjeti već za 2 minute. Znači krema sa zaštitnim faktorom 15 daje samo 30 minuta zaštite. Stoga je jako važno ponavljati nanošenje kreme u kraćim intervalima, odnosno nanositi kremu sa što višim zaštitnim faktorom.

Isto tako treba ponoviti mazanje kremom čim djeca iziđu iz vode, jer iako su neke kreme vodootporne, dio kreme će se zasigurno skinuti s kože pod djelovanjem vode, ali i brisanjem ručnikom.

Što još mogu učiniti?

Uvijek koristite kremu sa što višim zaštitnim faktorom, stavljajte kape i šeširiće, boravite u hladu, stavljajte sunčane naočale i odjeću koja štiti od UV zraka. Sve ovo pomoći će vam da zaštite svoje dijete od sunčevog zračenja.

Mame i tate, nemojte zanemariti svoju kožu!

Često se misli da djeca spadaju u "rizičnu skupinu" zato jer puno svog slobodnog vremena provode na otvorenom prostoru u igri, te da je stoga puno veći rizik od opeklina izazvanih djelovanjem sunca, no ti nikako ne znali da trebate zanemariti brigu o vlastitoj koži.

Autor: Izvor: www.safe-pool-holiday-villas.com

Pročitano: 5222 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021