Zašto prenatalni testovi griješe?

Da vjerojatno nešto nije u redu s bebom, nijedna majka ne želi čuti nakon prenatalnih testova poput CVS-a (uzorak korionskih resica). Često se strah pokaže neutemeljenim jer se rodi potpuno zdravo dijete. Kako je to moguće i gdje je...

Da vjerojatno nešto nije u redu s bebom, nijedna majka ne želi čuti nakon prenatalnih testova poput CVS-a (uzorak korionskih resica). Često se strah pokaže neutemeljenim jer se rodi potpuno zdravo dijete. Kako je to moguće i gdje je pogreška?

Takva situacija desila se Magdaleni Zernicka-Goetz, doktorici sa kembričkog sveučilišta u UK. To iskustvo ju je inspiriralo na istraživanje abnormalnih stanica mišjih embrija.

Embrio je tijekom svog razvoja od petog do desetog tjedna trudnoće načinjen od stanica koje postaju on sam i posteljica. U svome istraživanju, doktorica i njezin tim otkrili su da stanice embrija s kromosomskim poremećajem odumiru i zamjenjuju ih one zdrave. One stanice koje čine posteljicu nemaju tu sposobnost i preživljavaju – no nemaju nikakvog lošeg utjecaja na sam razvoj djeteta.

Sve to dokazuje nevjerojatnu sposobnost "samopopravljanja" embrija.

No s druge strane, ukoliko je greška na samoj jajnoj stanici – dakle prije oplodnje – takve stanice kasnije se ne zamjenjuju zdravima jer su od jajeta preuzete samo one s greškom.

Tumačenje CVS testova

Stoga to baca novo svjetlo na tumačenje CVS testova: ukoliko su sve stanice u uzorku imaju neki kromosomski poremećaj, poremećaj najvjerojatnije dolazi iz jajne stanice i stanice se neće zamijeniti zdravima. No ukoliko se radi o tek dijelu stanica iz uzorka, beba se još uvijek može razviti potpuno zdravo.

U konkretnom slučaju doktoričinog testa, jedna četvrtina stanica iz uzorka iz CVS testa imala je višak kromosoma 2. Proživljavala je zaista težak period. Kasnije u trudnoći obavila je amniocentezu koja je pokaza na sasvim zdravog dječaka. I to je bio okidač za ovo istraživanje.

Važnost prenatalnih testova

Uza sve ovo saznanje, doktorica ne želi reći mamama da su testiranja nepouzdana i nepotrebna, naprotiv! No važno je znati da ukoliko nisu sve stanice iz uzorka s nekom greškom, postoji vjerojatnost da će se takve stanice u embriju zamijeniti zdravima. Stoga ne mora svaki neželjeni rezultat imati nužno i takav ishod i vrlo je važno još bolje razmisliti prije donošenja bilo kakve odluke

Izvor: fitpregnancy.com

Pročitano: 7589 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021