Zika virus u Hrvatskoj

Svakodnevno se susrećemo sa sve novijim vijestima o zika virusu – novoj vrsti koja utječe na razvoj djeteta u maternici, uzrokujući malformacije središnjeg živčanog sustava novorođenčadi, a može dovesti i do preranog porođaja i spontanih pobačaja....

Svakodnevno se susrećemo sa sve novijim vijestima o zika virusu – novoj vrsti koja utječe na razvoj djeteta u maternici, uzrokujući malformacije središnjeg živčanog sustava novorođenčadi, a može dovesti i do preranog porođaja i spontanih pobačaja. CDC (Centar za kontrolu bolesti) je objavio mjere opreza zbog rizika putovanja trudnica u zemlje gdje je taj virus pronađen. S pravom smo zabrinuti – no predstavlja li zika virus opasnost i u Hrvatskoj? Kako rizik svesti na najmanje?

1. veljače je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zbog tog virusa proglasila globalno izvanredno stanje. Tako je WHO stavio zika virus u istu kategoriju u kojoj je bila i epidemije ebole u Africi.

Koji su simptomi infekcije zika virusom?

Većinom potpuno bez simptoma. Manji broj zaraženih ima povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju i kožni osip. Bolest traje 4 – 7 dana i nema težih komplikacija niti je opasna po život. Bebe, djeca i stariji ljudi simptome često osjećaju intenzivnije, no ni za te skupine nama opasnosti.

Kako se liječi zaraženost zika virusom?

Potpuno simptomatsko – lijekovima za smanjenje bolova i snižavanje temperature te za ublažavanje svrbeža koji prati osip. Odmarajte se i pijte puno tekućine. Koliko god možete, onemogućite ubode komaraca i tako spriječite daljnju zarazu.

Tko prenosi zika virus?

Zika virus prenose komarci iz porodice Aedes albopictus u koji spada i tigrasti komarac udomaćen u mnogim dijelovima Europe pa tako i u Hrvatskoj. Komarac prenosi zarazu nakon uboda zaražene osobe. Putem posteljice prenosi se s majke na dijete a postoji i mala vjerojatnost prenošenja zaraze tijekom poroda, s majke na dijete.

Prenosi li se zika virus dojenjem?

Ne, nema dokaza koji upućuju na to.

Prenosi li se zika virus spolnim putem?

Postoje izvješća o pronalasku zika virusa u sjemenu, ali to još nije bilo potvrđeno do jučer, 2. veljače 2016., kada je jedan teksaški okrug izvijestio da je potvrđen slučaj prijenosa zika virusa spolnim putem. Spol prenositelja nisu objavili, a osoba je nakon povratka iz Venezuele zarazila drugu.

Jesu li trudnice u Hrvatskoj visoko ugrožene?

Ne, s obzirom da je u ovim područjima rizik širenja ove virusne infekcije izuzetno nizak. Do sada je u Europi zabilježeno svega nekoliko nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti zika i to kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama

Koje su to "zahvaćene države"?

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), virus zika je prisutan u sljedećim državama: Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci SAD-a, Samoa, Tajland.

Trebaju li trudnice odgoditi svoje putovanje u zaražena područja, ili je dovoljno prethodno se cijepiti?

Svakako da se preporučuje odgoditi putovanje. Ako to nije moguće, obavezno nosite odjeću koja prekriva cijelo tijelo, koristite repelente, na prozore postavite zaštitne mrežice i sl. Po informacija HZJZ-a iz 27. siječnja 2016., ne postoji cjepivo niti lijek za prevenciju zika virusne infekcije. Svaki putnik koji pri povratku iz rizičnih područja razvije simptome ove bolesti dužan je kontaktirati svog liječnika i navesti gdje je putovao.

Smijem li putovati iako tek namjeravam zatrudnjeti?

Nije poznato da zika virus imalo utječe na tijek buduće trudnoće i razvoj ploda.

Ako sam trudna i zaražena virusom, znači li to obaveznu opasnost za moje dijete?

Najčešća urođena abnormalnost je mikrocefalija (mala glava i nedovoljna razvijenost mozga) i izgleda da ne pogađa svako dijete zaražene trudnice. No sva ta istraživanja ipak su, nažalost, još uvijek u povojima.

Izvor: hzjz.hr, fitpregnancy.com

Autor: Jasmina

Pročitano: 7688 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021