Zimske bebe

Imati bebu tijekom zimskih mjeseci ponešto je, priznajem, teže no ljeti. Beba ne zna reći je li joj hladno ili vruće i stoga je posebno važno da je pravilno odijevamo, da joj je udobno i da smo mi roditelji upućeni u to što novorođenče...

Imati bebu tijekom zimskih mjeseci ponešto je, priznajem, teže no ljeti. Beba ne zna reći je li joj hladno ili vruće i stoga je posebno važno da je pravilno odijevamo, da joj je udobno i da smo mi roditelji upućeni u to što novorođenče zimi može i želi a što ne.

Odijevanje novorođenčeta

Prvo što trebamo znati je da tijelo novorođenčeta ne može regulirati temperaturu kao u odraslih. No, pregrijati ga je štetno kao i preslabo ga odjenuti. Pravilo je da bebi treba jedan (ne 10!) sloj više no nama. Znači ako imate potkošulju i majicu dugih rukava, neka beba ima bodi s kratkim i dugim rukavima ili dva duga, te majicu. Na nožicama obavezno čarapice, čak i kada ima odijelce sa zatvorenim stopalima, jer bebe imaju lošu perifernu cirkulaciju. Iz istog razloga ručice će najvjerojatnije uvijek djelovati hladno, no to ne mora značiti da je bebi prehladno. Opipajte vrat i leđica svom novorođenčetu. Ako su vlažni, pretoplo mu je.

Temperatura prostorije za bebu

Idealna temperatura sobe u kojoj dijete boravi tijekom dana je upravo – sobna – 24°C. Tamo gdje beba spava dovoljno je 16-20°C. Nemojte pregrijavati prostoriju. Nažalost, mnogo je roditelja koji toliko griju da hodaju u kratkim rukavima, a beba leži u kapi i pod dekom. Novorođenčetu u toploj prostoriji kapica zaista nije nimalo potrebna, naprotiv!

Najbolji su prirodni materijali. Odijevajte svoju bebu u pamuk i merino vunu. To su materijali koji dozvoljavaju kožici da diše, neće se znojiti pod njom, mokrina se neće zadržavati i hladiti bebu. Također, to su mekani materijali a dječja je koža izuzetno nježna i osjetljiva.

Kada s bebom u šetnju

Postoji uvriježeno (pogrešno) mišljenje da bebe s manje od 6 tjedana ne smiju van. Ukoliko su zdrava, a temperature nisu ekstremno niske, nekoliko minuta šetnje na svježem zraku svakako će dobro doći. Bebu dobro utoplite, kapicu na glavu, rukavice, dekica i spremne ste!

Novorođenče je jako dobro oboružano vašim antitijelima. Stoga je jako važno ako možete dojiti, kako biste je narednih nekoliko mjeseci dodatno opskrbljivali putem majčinog mlijeka – a to je ono što adaptiranoj prehrani nedostaje.

Kada liječniku

Ako beba mlađa od 6 tjedana ima temperaturu iznad 37,5°C. Temperatura u tako male djece je neobična i obično je znak neke veće infekcije.

Kašljanje, također u djece mlađe od 6 tjedana također može biti znak jače infekcije

Ako beba tijekom 24 sata pojede manje no polovicu uobičajene količine, mora doktoru jer su bebe posebno sklone dehidraciji koja je vrlo opasna za njih.

Ako beba uslijed bolesti ne reagira na okolinu, letargična je ili posebno puno plače.

Autor: Jasmina

Pročitano: 51634 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021