Značenje prvih knjiga u životu svih nas

Dijete se sa prvim knjigama, uobičajeno su to slikovnice, susreće uz pomoć roditelja. Dječja knjiga je razlog da roditelj bude s djetetom. Knjiga je poput jedne...

Dijete se sa prvim knjigama, uobičajeno su to slikovnice, susreće uz pomoć roditelja. Dječja knjiga je razlog da roditelj bude s djetetom. Knjiga je poput jedne vrste igračke. Stereotip je da majka lista slikovnicu i priča priče. Objašnjava što je na slici, i što se na njoj događa unoseći i dio sebe – dijete dobija sliku kako majka vidi vidi svijet oko sebe i kako interpretira odnose. Stoga je ovakav susret sa knjigom neobično važan element odgoja i formiranja temelja ličnosti. Možda i nije jasno prepoznatljiv ali je nezamjenjiv osjećaj topline, vođenja od strane majke, unošenja svjetla i razumijevanja osnovnih životnih vrijednosti i odnosa. Učimo prepoznati i iskazati ljubav, slušamo majku kako nam obogaćuje dušu, kako strpljivo plete niti naše duševnosti i priprema nas za samostalni život. Š?ivot odrasle osobe koja je sposobna razumjeti, živjeti i prevladati. A da bi to mogli, pogotovu u trenucima kada treba dati sve od sebe, neobično je važno sjetiti se djetinjstva, prvih knjiga i maminih priča. U tim trenucima prepoznajemo tko smo i što smo, osjećamo se snažni i nismo usamljeni. U stručnoj literaturi se to opisuje kao primarni emocionalni bazen; kao temelj iz kojeg crpimo snagu za naš rast i razvoj.

Osim emocionalnog razvoja knjige podstiču i kognitivni razvoj - mogućnost spoznavanja i povezivanja činjenica. Kroz knjige učimo što sve postoji oko nas i u nama i na koje se čudesne načine sve povezuje. Uz knjige učimo i o sebi – što volimo, a što ne, što nas zanima a što ne. U čemu smo dobri a u čemu slabiji. Po čemu smo drugačiji od ostalih. Spoznaje podstiču i razvoj mašte. Mašta – zlatni rudnik za dušu, sigurno sklonište kada je nevera. Od najranije dobi pa do kraja života. Ona je neobično važna jer podstiče radoznalost a mašta i radoznalost su raketno gorivo kako individualnog tako i razvoja cjelokupne ljudske zajednice. Sjetite se sanjara koji su u mislima letjeli poput ptica. Koliki su trud i vrijeme uloženi da bi čovjek poletio. Danas tek par metara u visinu, sutra par kilometara a nešto kasnije do druge planete. Koliko dugo već letimo u našim mislima prostranstvima svemira i vremena; poznatog i nepoznatog?

Zato su knjige važne, jer imaju dušu. Nažalost, danas je vrijeme kada prevladava brzi protok informacija. Često, linijom manjeg otpora, djeca se vrlo rano usmjeravaju na kompjutere koji satima plijene njihovu pažnju. Snažni doživljaji, velika brzina i količina svega što nam treba se može dobiti preko kompjutera. Ali ne i duša, niti majka koja ima ljubavi, vremena i strpljenja čitati i pričati sa svojim djetetom. Duša se gradi polagano, strpljivo i s puno ljubavi.

Autor: Dr.Med.Milivoj Jovančević,Mr.Sc.,
Pedijatrijska ordinacija, Zvoningradska bb, Zagreb
Iz emisije "Sretne bebe"; ustupila urednica i voditeljica Zvonimira Klen

Pročitano: 12431 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021