Znakovi koji upozoravaju na prerani porođaj

Tko rađa nedonoščad? Zbog razloga koji su ostali nejasni, svake godine se prije vremena, to znači prije navršenog 37. tjedna razvoja, rodi 13% crne i 6% bijele djece. Djeca rođena prije 23. tjedna rijetko prežive, čak i uz najbolju njegu u...

Tko rađa nedonoščad?

Zbog razloga koji su ostali nejasni, svake godine se prije vremena, to znači prije navršenog 37. tjedna razvoja, rodi 13% crne i 6% bijele djece. Djeca rođena prije 23. tjedna rijetko prežive, čak i uz najbolju njegu u najbolje opremljenim jedinicama za intenzivno liječenje novorođenčadi. Uz pomoć intenzivnog liječenja danas može preživjeti više od dvije trećine djece rođene s 24 do 25 tjedana. Rizik komplikacija je manji u djece čije se rođenje može odgoditi barem za nekoliko dana nakon što je porod započeo. Majci se mogu dati lijekovi koji će pomoći sazrijevanju fetalnih pluća i smanjiti rizik krvarenja u mozgu nedonoščeta. Ipak, da bi ti lijekovi bili djelotvorni, treba proći nekoliko dana. Većina nedonoščadi ne samo da preživi nego se i normalno razvija, kao što je to bio slučaj i s Julienim djetetom. Izgledi ove djece značajno su poboljšani razvojem intenzivnog liječenja novorođenčadi.

Znakovi koji upozoravaju na prerani porođaj

Približno tri od četiri slučaja preranog poroda nastupaju u žena koje su već znale da imaju visok rizik takvog ishoda trudnoće. To su mahom žene koje su već ranije rađale nedonoščad ili koje očekuju dvojke ili trojke. Ponekad liječnik otkrije prijevremeni porod pri rutinskom pregledu trudnice; to se događa u oko 10% trudnih žena. Za liječnika i trudnicu prijevremeni porod može biti potpuno neočekivan događaj. Međutim, kod većine žena se javljaju znakovi koji upozoravaju na prijevremeni porod. Jedan od njih je otjecanje plodove vode.

Ostali znakovi su:

  • Bezbolne kontrakcije maternice -"stezanje" maternice. Š?ene to nekad zabunom pripisuju nadutosti, opstipaciji ili micanju djeteta. npr. ritanju
  • Bol u trbuhu, zdjelici ili leđima
  • Grčevi slični onim pri menstruaciji
  • Vaginalno krvarenje ili vaginalni iscjedak ružičasto obojen
  • Pritisak u zdjelici
  • Učestalije mokrenje
  • Proljev
Ako imate neke od ovih znakova upozorenja, odmah se javite liječniku. ali nemojte automatski zaključiti da započinje prijevremeni porod. Zato nemojte paničariti. Čak i ako je prijevremeni porod započeo, to ne znači da ćete i roditi prije vremena. Ovisno o okolnostima Vaše trudnoće i zdravlju vašeg fetusa, liječnik može poduzeti mjere da zaustavi porod. Više od polovice žena u kojih je započeo prijevremeni porod rode svoju djecu na vrijeme.

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 81149 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021