Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Menstruacija

Menstruacija
10. 03. 2015.

Menstruacija (mjesečnica) je krvarenje do kojeg dolazi pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem, pri čemu se maternica svacaki mjesec priprema za trudnoću, za primitak oplođenog jajašca. Ako se to ne dogodi sluznica maternice odumire i dolazi do krvarenja. U suprotnome dolazi do trudnoće. Krvarenje je zapravo samo posljednja faza menstrualnog ciklusa. Prosječno trajanje menstrualnog ciklusa je 28 dana. Normalni ciklus može trajati od 20 do 40 dana.

Žene tijekom menstrualnog krvarenja u prosjeku gube 50 do 100 g krvi. Ta krv se brzo nadoknadi ako krvarenje nije preobilno ili ako ciklus nije prekratak (češće menstruacije). Krvarenje obično traje 3 do 7 dana.

Menstruacija prestaje u toku trudnoće, što je ujedno i jedan od prvih simptoma trudnoće. Mala i neredovita krvarenja mogu se javljati i tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Otprilike 8 tjedana nakon poroda menstruacija se ponovno vraća. Kod nekih žena koje doje izostanak menstruacije može biti i puno dulji.

Prva menstruacija (menarhe) javlja se kod djevojčica u dobi imeđu 12 i 14 godina. Nakon toga se redovito javlja sve do menopauze (potpunog prestanka menstruacije) u dobi od oko 50 godina.

 

Simptomi menstruacije

Skoro sve žene govore o osjetljivosti dojki, nadutosti i malom dobitku težine. Još se javljaju i glavobolja, umor, lupanje srca, bolovi u mišićima, nesanica i sl. Za vrijeme mensturacije učestala je i emocionalna preosjetljivost poput tjeskobe, ljutnje, uznemirenosti i depresije.

 

Poremećaji menstruacije

Amenoreja je poremećaj izostanka menstruacije. Ako menstruacija izostane barem 3 ciklusa može se govoriti o nastanu amenoreje. Takođe djevojke koje nisu dobile menstruaciju do 16.godine također trebaju na pregled kod liječnika zbog moguće amenoreje.

Menoragija je obilno krvarenje koje se javlja kod nekih žena (oko 10%). Samo pojačano krvarenje nije dokaz menoragije, no u slučaju da se kravarenja javljaju i između ciklusa ili u vrijeme trudnoće svakako žena treba na pregled kod liječnika.

Dismenoreja su jaki grčevi. Grčevi (kontrakcije maternice) se javljaju kod svih žena tijekom menstruacije, no kod nekih oni mogu izrazito bolni i učestali, te tada govorimo o dismenoreji.

PMS (predmenstrualni sindrom) javlja se kod 75% žena nekoliko dana prije menstruacije zbog variranja koncetracije hormona. Kod polovice tih žena su siptomi PMS-a blagi, ali kod ostalih mogu biti teški simptomi, od kojih je jedan i depresija.


Trudnoca.Net

Pročitano: 7483 puta

Oglasni prostor